Pages

Sunday, December 31, 2017

Kebahagian Tak Mermelukan Duit

Sering lalu dalam newsfeed aku kisah-kisah orang berjaya. Punya pendapatan beribu ringgit sehari. Punya pengikut beribu orang. Dan pendapat mereka di dengar.

Lalu, banyak kisah bagaimana hendak jadi seperti mereka. Kaya, berpengaruh. Ramai yang cuba mengikut. Cuba jadi kaya, berpengaruh. Kerana kelihatan kaya dan berpengaruh itu bahagia.

Entah macam mana aku kenal seorang pemuda. Kerja kampung. Kerja rencam. Ada kerja, ada duit. Beliau pernah berkelana keluar dari Terengganu. Kerja kilang. Tapi, tidak lama. Terkongkong kerja kilang katanya.

Kalau dilihat mata kasar, beliau kelihatan sedang melalui hidup yang sukar. Tiada kerja tetap. Tiada kenderaan 4 roda. Rumah usang.

Tapi, beliau gembira. Gayanya gembira. Lucu dan suka berjenaka. Aku tak pernah lihat orang yang begitu ikhlas senyumannya, ketawanya.

Barangkali jiwanya bebas. Tidak terkongkong. Beliau tidak peduli apa dikatakan orang. Beliau betul-betul gembira. Tidak bermuka-muka.

Ini sebenar-benarnya bebas.

Tak guna rumah sebesar istana tetapi tidak tenang jiwa.

Apa pendapat korang?

Saturday, December 30, 2017

Beli Barang Terus Dari United Kingdom

Beliau antara kawan aku yang hebat. Tinggal di negara penjajah, dapat bini yang cerdik, anak-anak yang comel dan kehebatannya bermain catur menggerunkan mat saleh.

Selain itu, beliau sedang berjinak-jinak dalam perniagaan import eksport. Dengarnya beliau import eksport periuk, beg tangan dan kasut original dari UK. Aku yang marhaen ini beli periuk di Tesco, beg bundle dan kasut bata sahaja.

Dengarnya barang yang dijual original dan murah dari Malaysia. Entahlah. Aku mana tahu harga barang-barang itu. Kalau harga Kerepek Rangup aku tahulah.

Jadi, kalau kau nak beli barang original dan sedap dipakai, follow kawan aku ini, Faizrazali YangLain

Jangan lupa sebut nama aku 3 kali. Mana tahu boleh dapat diskaun.
Ingat! 3 kali tau! Sebut!











Friday, December 29, 2017

Kenangan Hari Ini Untuk 50 Tahun Akan Datang

Semalam, hari khamis. Tiga hari sebelum raya aku buat kelas macam biasa.

Sejak minggu lepas pelajar merengek minta aku batalkan kelas. Nak balik raya katanya. Aku berkeras tetap mahu kelas berjalan seperti biasa. Pelajar kelihatan pasrah.

Aku katakan pada mereka. 
"Memang sekarang awak rasa tak seronok sebab kena pergi satu-satunya kelas tiga hari sebelum raya. Tapi, 50 tahun akan datang, awak ada kenangan yang boleh awak cerita pada cucu awak"

Namun, aku tetap jangka ramai yang akan ponteng kelas.

Jangkaan aku meleset, 26 orang dari 29 pelajar hadir. Asalnya 25 orang hadir. Setelah lebih satu jam kelas berjalan, seorang lagi hadir.

Beliau lewat kerana kereta wira "turbo" beliau rosak 1km sebelum tiba di politeknik. Beliau sangkakan kerosakan biasa. Cuba baiki tapi gagal. Kerosakan luar biasa barangkali.

Terus beliau tinggalkan kereta dan berjalan kaki ke kelas. Beliau kelihatan berpeluh dan muka sedikit merah apabila tiba di kelas. Kawan-kawan sekelas tidak sangka beliau akan hadir juga ke kelas. Beliau tidak sebegitu selalunya.

Barangkali beliau hendak ceritakan suatu kenangan kepada cucu beliau 50 tahun akan datang.

Thursday, December 28, 2017

Mee Udang Sungai Sibol

Dulu-dulu, kerap aku tulis pasal kedai makan. Mana kedai yang sedap, aku review, tulis sedap. Mana yang tak sedap, aku menyumpah dalam hati dan tabahkan hati habiskan makanan itu.

Bulan lepas, adik aku tag aku dan bini aku serta adik beradik yang lain satu post facebook pasal kedai makan mee udang kampung sebelah. Aku tak ambil perhatian sangat. Ialah, aku di Dungun waktu itu.

Petang tadi, entah mana mana bini aku teringat pasal post itu. Tiba-tiba. Terus beliau google, cari lokasinya. Berpandukan google maps, kami cuba cari. Malang. Tak jumpa.

Empat lima kali kami berpusing di tempat yang sama. Sampai terasa dejavu. Kadang-kadang google maps tak guna juga.

Cuba pakai waze. Tak guna juga. Tak guna kuasa dua.

Kami kecewa, tapi tak berputus asa. Entah macam mana bini aku dapat nombor telefon tauke kedai. Terus ditelefonnya tauke kedai. Kak Zai namanya. Dia minta kami tunggu di tepi jalan. Pekerja beliau akan datang dan menunjuk jalan.

Ini luar biasa punya layanan.

Sampai kedai, aku order mee bandung udang. Bini aku order nasi goreng udang.

Aku bungkuskan sekali mee bandung udang 5 bungkus untuk mak bapak dan adik-adik di rumah.

Udang 4 ekor dia bagi untuk satu hidangan. Sederhana besar. Tapi cukup aku katakan bahawa aku perlu mengais udang untuk menikmati mee. Meenya di celah-celah udang.

Rasa mee bandung dan nasi gorengnya sangat asli. Tak rasa macam kedai tomyam.

Harga mee bandung udang hanya RM10.50 dan RM9.50 bagi nasi goreng udang. Harga marhaen, kualiti 5 bintang!

----
Kalau kau nak ke sini kau waze Felda Sungai Sibol, Kulai, Johor. Bila sampai, kau waze Jalan Melati.
Jalan Melati ini panjang. Kedai ini terletak betul-betul depan papan tanda Perumahan Generasi Kedua.
Kalau kau dari jauh, elok kau telifon dulu tauke kedai. Tanya buka atau tidak. 0127881417 Kak Zai.
---

Jangan lupa sebut nama aku 3 kali bila sampai kedai itu. Kah kah kah.




Wednesday, December 27, 2017

RnR Perasing Ada Hantu?

Orang kata, RnR Perasing ini tak ramai orang, sunyi.
Orang kata, RnR Perasing ini jauh dari jalan besar.
Orang kata, RnR Perasing ini berhantu.
Orang kata, RnR Perasing makanan dan minumannya tak sedap.
====

Jangan dengar sangat apa orang kata.

Aku kata RnR Perasing ini tenang, tak ramai orang, tak serabut. Aku dengan tenang boleh solat dan kencing.

Aku kata RnR Perasing bukan jauh sangat dari jalan besar. Aku naik kereta, bukan jalan kaki.

Aku kata RnR Perasing tak berhantu. Yang hantu tu kau. Banyak setan dalam badan.

Aku kata RnR Perasing ini ada satu kedai yang sedap bancuhan air nescafenya. Rasa macam lori nescafe. Pekat. Tak kedekut susu dan nescafe.

Lepas ini kau harus berhenti di RnR Perasing, singgah di gerai A9 dan nikmati segelas nescafe yang sedap ya ampun.


Tuesday, December 26, 2017

Mesin CNC Laser Cut Melaka

Kawan aku sorang ni dulu masa belajar dulu bengap. Aku ingatkan aku paling bengap, tapi rupanya ada lagi bengap.

Tapi kalau cerita pasal bisnes, pasal teknologi CNC, beliau memang tahap genius. Otak geliga. Kalau beliau meninggal dunia, mesti Yahudi nak kaji otak beliau.

Kalau kau ada apa-apa barang dari kayu atau logam yang nak potong dalam 2D, hubungi beliau.

Kerja beliau memang terbukti. Kalau kau nak tahu, 90% cenderahati yang dibuat dari kayu yang dijual di Melaka, beliau yang buat. Cenderahati beliau dah menjajah hampir seluruh Melaka, sama tahap macam Portugis.

Jangan lupa sebut nama aku 3 kali kalau nak berurusan dengan beliau.

Ini mesin dia ha.



Ini produk yang dibuat. Handal bukan main!







Nah. Ini nombor telefon tauke. Tak main la letak nombor kuli.  0113-233 8441 (Rizam)

Monday, December 25, 2017

Belajar Loji Kuasa Diesel Sambil Pegang Perut

Aku telah membangunkan satu Massive Online Open Course (MOOC) dengan menggunakan platform openlearning.com.

Aku buat MOOC cerita pasal Diesel Power Plant.

Maknanya, kalau kau nak belajar pasal Diesel Power Plant, kau boleh terus join MOOC yang aku buat ini. Tak perlu susah-susah nak pergi kursus. Sambil berlenggeng dan pekena John pun kau boleh belajar.

Benda ni percuma. Ya, percuma kawan. Nak masuk tandas awam yang majlis bandaran punya pun kena bayar 50 sen sekarang ini.

Tapi, biasalah, barang percuma ini orang tak pandang. Itu sebab MOOC yang aku buat ini, setakat ini hanya ada 34 orang pelajar sahaja. Itu pun 28 orang daripadanya adalah pelajar kelas yang aku ajar. Aku paksa mereka masuk. Empat orang yang lain pula adalah kawan-kawan aku yang sama-sama membangunkan MOOC ini. Seorang lagi adalah orang HQ yang menilai MOOC tersebut.

Jadi, sebetulnya hanya ada seorang pelajar sahaja. Kesian aku...

Nampaknya aku kena buat MOOC ini berbayar. Nak masuk kena bayar, nak sijil kena tambah bayaran. Baru nampak gah dan handal MOOC aku ini. Orang kita ni hanya anggap ilmu berbayar itu sebenar-benar "ilmu".

Jadi, elok kau masuk MOOC ini segera sebelum aku kenakan bayaran.

Semasa dan selepas kau join MOOC tu jangan lupa kutuk jika ada kelemahan. Cuba cari celah mana kau nak kutuk dan hina MOOC aku ni. Aku akan cuba perbaiki.

Yang elok, kau tak payah puji, simpan dalam hati dan doakan aku ke syurga.
Kau boleh join MOOC tersebut di pautan berikut
https://www.openlearning.com/…/reciprocating-engin…/HomePage


Sunday, December 24, 2017

Kole Kacang Pasar Minggu Sura Gate Dungun

Aku dan Pn. Nurul banyak ketidaksamaan. Antaranya, aku kurang gemar ke pasar dan tempat ramainya orang. Tetapi, beliau sebaliknya. Beliau suka ke pasar walau sekadar melihat keriuhannya.

Oleh itu, sebagai jalan tengah, kami hanya sekali-sekala ke pasar. Barangkali sebulan pada kadar sekali hingga 3 kali.

Namun, telah 2 minggu berturut-turut aku ke pasar malam hari khamis di Sura Gate, Dungun. Pasar malam ini, boleh dikatakan yang terbesar di Dungun.

Setelah sekian lama di Dungun, dan mengunjungi pasar malam itu dua minggu berturut-turut, baru aku perasan sebenarnya ia unik, terutamanya bahagian makanan dan minuman.

Banyak pilihan makanan yang arus perdana seperti kebab, sate dan apam balik. Ada juga pilihan makanan orang lama seperti bekang, kole kacang dan lepat ubi.

Aku penggemar kole kacang.


Masalahnya, ramai penjual yang menjual kole kacang. Tak tahu mana yang sedap. Pada aku, kole kacang yang sedap perlu tidak terlalu manis, mewah rasa kacang, warnanya gelap, tidak keras dan tidak lembik.

Ya, boleh sahaja kami beli sebiji kole kacang di semua reruai yang ada. Tapi, banyak-banyak nanti siapa yang nak makan? Membazir. Membazir kan amalan setan.

Lalu, aku teringat pesan abang ipar aku.
"Kalau makcik tua yang masak, mesti sedap".

Lalu kami terus ke reruai yang diurus sepasang suami isteri yang sebaya dengan mak bapak aku.
Kami beli kole kacang 2 biji. Seringgit.

Rasanya sedap dan cemerlang. Kole kacang sejati.

Teori makcik tua masak sedap jarang mengecewakan aku.

Sunday, January 15, 2017

Cara paling senang download video dari Youtube

Lima belas tahun lepas, sebelum ada Youtube, untuk memahami sesuatu konsep kejuruteraan adalah sukar. Bagi memahami sesuatu konsep, hanya lakaran hitam putih dalam buku menjadi rujukan. Jika bernasib baik, boleh lihat mekanisma sebenar di bengkel atau makmal. Luar dari keadaan itu, adalah mustahil untuk pembelajaran lanjutan di luar kelas.

Pada masa itu juga bahan video untuk pendidikan kejuruteraan sukar diperolehi atas talian. Ini kerana infrastruktur internet pada masa itu tidak mampu untuk menampung bandwith untuk video. Jika ada pun video, ia dikeluarkan oleh syarikat pengeluaran teknologi kejuruteraan.

Zaman berubah, pembelajaran video kini menjadi mudah. Hanya download dari Youtube sahaja. Tapi, masalahnya, macam mana nak download video dari Youtube. Bertenang, ini caranya.

Untuk Firefox (pastikan buka firefox)

1. Taip pada google, "youtube download add on firefox"

2. Fuh! Macam-macam add on keluar. Kau pilih mana yang berkenan.


3. Aku suka yang ringkas dan minimalis. Yang ini.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/download-youtube/

4. Klik "Add to Firefox". Lepas tu klik "install"

5. Lepas tu kau klik 3 line atas penjuru kanan Firefox kau. Klik "Add-ons". Tengok pada "Extension". Kalau dah ada macam ni, kira sudah la tu.


6. Cara nak pakai senang je. Kau buka video Youtube yang kau nak download. Pada bahagian bawah kiri video, ada butang "Download". Kau klik situ.




Yang aku pilih ini agak ringkas dan minimalis. Pilihan pun kurang. Kalau kau tak suka, kau boleh pilih add-on lain seperti langkah 2.

Untuk lain-lain browser, sama sahaja. Kau cuma buang perkataan Firefox dengan brower yang kau guna.

Selamat mencuba!


Thursday, January 12, 2017

Senarai Harga Servis Kereta Perodua

Sejak beli kereta Perodua Alza enam tahun lepas, aku memang tak pernah servis di bengkel luar. Semua aku buat di Pusat Servis Perodua. Dan 90% darinya aku servis di Perodua Servis Kuala Ibai.

Bukan aku kaya sangat untuk servis di pusat servis. Tapi, aku rasa julat harganya tidaklah terlalu besar, lebih-lebih lagi di Terengganu ini dimana barang alat ganti kereta agak mahal juga harganya. Pusat servis, aku yakin barangnya tulen dan aku tahu dimana aku nak mengadu jika berlaku sebarang masalah selepas servis.

Juga, ada sebab juga kenapa aku memilih Perodua Servis Kuala Ibai. Malas aku nak taip balik. Elok kau baca post Perodua Servis Kuala Ibai.

Tapi, untuk alignment tayar, aku lebih yakin dengan ZR Tyre. Pernah juga buat di pusat servis, makin lari alignment tayar aku. Hohohoho

Selain alignment, pernah juga aku tukar water pump di bengkel luar. Sebab pusat servis tiada stock water pump. Dua minggu lagi akan sampai katanya. Aku tak boleh tahan masa tu. Aku rasa, kalau tunggu dua minggu lagi, mau jahanam enjin aku disebabkan panas lampau.

Aku, seperti biasa intro bukan main panjang. Nak cerita senarai harga servis kereta perodua. Dah ni melalut sampai post 4 tahun lepas.

Ok, sebelum ke pusat servis perodua, elok kau semak harga dulu dan sediakan duit mencukupi. Nanti malu macam muka tu ditampal kulit babi sebab tak cukup bawa duit.

Kau boleh semak harga servis di http://www.perodua.com.my/service-maintenance. Lepas tu, kau pilih jenis kereta dan berapa ribu kilometer kau punya mileage. Macam aku, sebab mileage dah sampai 170,000km, aku pilih yang 50,000 & 70,000km. Sebab, dia sama je barang yang perlu ditukar dan diservis. Kalau kereta kau dah sampai 270,000km, pun pilih yang 50,000 & 70,000km.


Jangan lupa pula kau tekan butang SEARCH yang warna merah tu. Nanti dia keluar macam ni.

 
Jadi, aku sedia duit dalam dompet sebanyak di atas. Tapi, aku bawa juga lebih. Sebab aku perasan minyak hitam aku bocor di antara enjin dan kotak gear. Nak minta pusat servis tengokkan. Manalah tahu boleh dapat enjin sebiji percuma. Hohohooho.

Tuesday, January 10, 2017

Jubah Konvekesyen Untuk Disewa

Ini iklan layanan masyarakat. Aku tak dapat komisyen untuk iklan ini. Cuma sekadar membantu orang nak menyewa dan pihak yang memberi sewa.

Pihak yang memberi sewa adalah Koperasi Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin Dungun Berhad. Mereka ada hampir 1000 helai jubah konvokeyen dari saiz S-XXL yang boleh disewa.

Mungkin kau yang membaca post ini nak menyewa untuk majlis konvokesyen sekolah atau IPT ataupun PhD Chennai International University.

Tapi, hanya jubah sahaja yang ada. Takde topi konvo tu yang entah la apa namanya.

Kalau betul-betul berminat, boleh terus hubungi En. Roduan di talian 011-28422722.

Kalau tak dapat hubungi nombor di atas, ataupun kau membaca post ini pada tahun 2025, kau boleh terus telefon 09-8400800 dan minta sambungkan ke Koperasi Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin Dungun Berhad.




Gambar di atas adalah usaha-usaha yang dijalankan oleh pihak yang memberi sewa untuk membaiki butang jubah.

Monday, January 09, 2017

Canva: Buat Design Poster Dengan Mudah dan Percuma

Aku bukanlah pro atau pandai sangat design poster atau edit gambar. Kadang tu aku rasa aku lukis tangan lagi cantik. Hohohohoho

Dengan kepandaian tak seberapa, kerap la juga aku edit gambar dan design poster Adobe Fireworks. Software ni paling banyak aku guna. Tapi, kalau nak edit yang simple, aku selesa guna Microsoft Picture Editor sahaja.

Masa zaman muda-muda dulu, 12-14 tahun lepas, biasa juga aku guna Corel Draw. Zaman tu e-card sangat popular. Sempat la juga aku menyumbang e-card pada web yang provide servis e-card. Owh, bagi kau yang tahu, e-card ni kira macam sosial media juga la kot masa tu. Dia lebih awal dari Friendster dan Myspace. Bila wujud dua media sosial ni, kegemilangan e-card terus pudar.

Namun, bila meningkat usia ni, aku macam malas nak buka software untuk design poster dan grafik. Itu yang pertama. Yang kedua, idea kreatif aku dah mula merosot.

Mujur sekarang berlambak online software dan phone apps yang power untuk design poster. Siap ada template yang comel dan cun. Jadi, sekarang ni dah jarang aku buka Adobe Fireworks.

Banyak sebenarnya online software dan phone apps untuk design poster. Tapi, pada aku yang paling best adalah Canva. Canva ni kau boleh guna online di www.canva.com. Ataupun, kalau kau pakai iPhone atau iPad, kau boleh download apps dia di Apple Store. Malang bagi kau yang guna Android, tiada apps ni dalam Play Store.


Canva ni banyak templatenya. Ada yang free, ada yang berbayar. Yang free pun dah cun sangat. Tak payah dah nak pakai yang berbayar.

Tapi, canva ni ada satu kelemahan yang ketara. Dia tiada lasso tool. Lasso tool ni untuk kita pilih bahagian tertentu dalam gambar. Untuk lasso tool sahaja, aku gemar guna https://www.befunky.com/

Sebenarnya, banyak lagi online software dan apps untuk design poster dan edit video. Nah, aku bagi lagi 10. Pandai-pandai la ye nak explore sendiri.

1- Pixlr
2- Fotoflexer
3- Pizap
4- Lunapic
5- Photofunia
6- Freeonlinephotoeditor
7- Bannermaker
8- Malaysiastream
9- Rea_perzs Photoshop
10- Fotor

Sunday, January 08, 2017

Tempat Makan Terbaik di Dungun: Petok Coffee

Pada suatu petang yang lapar, kami suami isteri mencari kedai makan, dalam keadaan mendung, hujan sederhana lebat dan sedikit berangin. Hasratnya untuk mencari kedai yang tak pernah kami pergi.

Lalu, digerakkan kereta dan berhenti di sebuah gerai kontena di Pantai Dungun. Masa sampai tu, tengah hujan sederhana lebat. Dengan pantas, seorang pekerja wanita (mungkin tauke) segera memayungi Pn. Nurul dan mengiringi beliau ke dalam kedai. Tapi, aku dibiarkan kebasahan. Hohohoho. Namun, ini merupakan tanggapan pertama yang baik.

Sistem dia layan diri. Sampai sahaja, kami terus ke kaunter dan melihat menu untuk dipesan. Banyak juga menunya. Tapi, tiada masakan panas ala thai. Yang ada masakan barat dan menu seperti mee udang dan asam pedas.


Sebab sudah bosan makanan Melayu, kami cuba pula untuk menjadi Mat Saleh. Lalu kami memesan Western Talam.


Western Talam ni kami ambil saiz small. Cukup makan untuk dua orang. Atau mungkin 3 orang. Ada chicken chop, french fries, meat ball dan sphegetti carbonara. Sedap!

Disebabkan kami lapar, kami pesan juga mee udang. Fuh! Terasa betul udangnya. Sedap hingga ke titisan kuah terakhir. Tapi, udangnya agak mengkal sikit. Mungkin kena lebih masak lagi


Air pula banyak kopi yang dibru segar. Lagi segar dari Nescafe. Aku tak tahu nak kopi apa. Tapi, tukang jual tu cadangkan aku minum French Coffee. Rasanya? Rasanya macam kopi. Hahahahaha. Lemak pahit manis semua cukup.

Kedai ini agak unik, dibuat dari kontena.



Tapi, paling terbaik di kedai ini adalah kerusinya. Buatan sendiri. Besar tapak duduknya. Sesuai dengan aku.



Kedai ni kau boleh cari di Google Maps. Ataupun, kau boleh klik sini. Kau juga boleh follow Petok Coffee di Instagram dan Facebook.


Owh, lagi satu. Masa kami sampai, tak ramai pelanggan. Jadi para pekerja (dan juga tauke) duduk bersembang. Sembang bukan kosong-kosong. Aku curi dengar. Diorang sembang pasal isu pendidikan negara dan juga masa depan perniagaan atas talian. Fuh! Memang berwawasan!

Saturday, January 07, 2017

Teknik Supaya Bini Bertambah Sayang: Membasuh Tub / Drum Mesin Basuh

Aku tidaklah mempunyai pengetahuan mendalam tentang mesih basuh. Aku tahu pakai sahaja. Bila rosak, pergi hantar untuk dibaiki. Kalau tak boleh baiki, boleh hantar ke tempat pelupusan sampah. Juga, aku juga tidak tahu rupanya mesih basuh juga perlu diservis atau dalam lain kata, perlu juga ia dibasuh.

Barangkali kau yang baca ini pun macam aku. Hohohoohoho.

Entah macam mana, suatu hari, keluar dalam newsfeed facebook aku tentang cara-cara membasuh mesin basuh. Jadi, aku dengan gembiranya hari ini ingin pula berkongsi dengan kau cara-caranya.

1- Kau pergi Cosway, beli benda ini. Harga bukan ahli RM16.90. Dalam dia ada 2 bungkus.




2- Baca arahannya dulu. Orang kita biasanya skip bahagian ni.




3- Masukkan satu paket ke dalam masin basuh. Jangan kedukut. Letak je semua


4- Lepas tu, kau basuh macam biasa. Tapi, tak perlu set spin atau rinse. Hanya wash sahaja. Lepas tu biar tub / drum berendam selama lima jam. Eloknya sebelum tidur kau buat. Bangun tidur dah siap.


5- Esok pagi bila kau bangun kau akan nampak kotoran terampai. Aku nasihatkan untuk kau kaut kotoran tu. Kalau tak, jenuh nanti kau nak bilas. Tapi, siapa yang tangan sensitif, eloknya pakai sarung tangan plastik. Pandai-pandai kau la nak kaut pakai apa. Pakai penapis teh/kopi pun boleh. Tapi, diam-diam. Jangan bagitau bini kau.




6- Lepas tu, kau buat tub / drum hygiene. Tapi, kalau kau set rinse biasa pun boleh. Aku lepas set tub hygiene ni, terus pergi kerja.


7- Bila balik kerja, aku sambung kerja mencuci. Ada lagi sisa di dasar tub. Kena bersihkan manual pakai kain. Lepas tu rinse sekali lagi. Lepas tu bersihkan dasar lagi. Buat ulang kali sampai bersih dan kau puas hati.

Kalau kau tak buat langkah 5, jenuh kau langkah 7 ni.


8-  Jangan lupa untuk kau bersihkan penapisnya.



Siap!

Gambar tub yang bersih aku tak sempat nak ambil gambar. Pn. Nurul bising dah, sebab baju 2 bakul tak basuh lagi. Ialah, kami ni berdua je, basuh baju sekali atau dua kali je seminggu.

Kalau ikut panduan dari kotaknya, membasuh tub / drum mesin basuh ni kena buat sebulan sekali. Tapi, ikut suka hati kau la nak basuh sekerap mana. Tapi, kalau rasa kau basuh baju macam tak bersih, elok cepat-cepat buat.

Kerja ni sebaiknya kau sebagai lelaki buat. Jangan nak duduk terkangkang je depan tv. Ini salah satu teknik bagi bini sayang dekat kau.